Alle huur langzaam omzetten in koop met de huurkoopovereenkomst
Kapitaal is een vreemd concept: geld waarmee je geld kan verdienen. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat je geld kan verdienen door woningen te verhuren. Naarmate tijd vordert, klontert dat kapitaal samen en wordt ongelijkheid groter. Als er woningnood is (zoals nu), zie je daardoor dat starters moeten concurreren tegen beleggers die meerdere panden bezitten, waardoor huizenprijzen nog verder steigen. Daarnaast kan lang niet iedereen kopen - sommigen huren hun hele leven, waardoor ze bijna niets kunnen opbouwen. Hoewel ouderen nu vaker woningen bezitten dan vroeger, bezitten starters juist veel minder vaak een woning. Veel van de ongelijkheids- en woningmarkt problemen, zouden we kunnen oplossen door woningbezit meer te verdelen. Dit zouden we bijvoorbeeld kunnen doen, door huurders langzaam eigenaar te laten worden:
De HuurKoopOvereenkomst
- Alle huurders krijgen de kans om hun huurovereenkomst over te zetten in een huurkoopovereenkomst. In zo'n soort overeenkomst wordt je als huurder over een lange termijn langzaam maar zeker eigenaar worden van de woning.
- De maandelijkse betaling is gelijk aan de huidige huur, zodat de verhuurder nog gewoon dezelfde inkomsten heeft, en de huurder dezelfde uitgaven. Het enige verschil, is dat na 25 jaar, het eigenaarschap volledig is overgedragen aan de huurder. Deze overdracht gebeurt in kleine stapjes - iedere maand een beetje. Aan het begin ben je 0% eigenaar, na 25 jaar 100%. De prijs van de woning wordt dus bepaald door jouw kale huur x 12 maanden x 25 jaar te doen.
- Als je als huurder een deel bezit en dan wil verhuizen, moet de verhuurder jou dat deel van je woning terugkopen. Dus: als je 10% bezit (na 2,5 jaar) van een woning van 200.000, moet de verhuurder jou 20.000 terugbetalen. Dat is precies evenveel als dat je aan kale huur hebt betaald in die 2,5 jaar. Als de verhuurder het niet kan betalen, kan de huurder een zaak beginnen. Als hij die zaak wint, wordt de huurder eigenaar en moet de huurder het openstaande bedrag als lening langzaam terugbetalen aan de verhuurder.
- Voor gezamenlijke ruimten moeten VVE's worden opgezet. Deze VVE's worden langzaam volledig eigenaar van de grond en de bouwwerken.
- De bestaande huursubsidie moet ook voor deze HuurKoopOvereenkomst kunnen worden gebruikt, zodat bestaande huurders niet opeens hun woning niet meer kunnen betalen.