CO2 opslag i.s.m. biobrandstoffen en industriële / technische warmte

In Nederland is het populair om in steden stadsverwarming toe te passen. Dit zien we veel bij nieuwbouwprojecten waarbij woningen worden aangesloten op een warmtenet, zie bijvoorbeeld [Amsterdam] (https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/energie/duurzame-warmte/stadsverwarming). Nuttig voor de industrie met warmte-overschot en voor eindgebruikers want de warmtelevering is netto milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld gasketels.

Dit systeem kan worden verbeterd door de CO2 uitstoot van deze systemen (zoals een afvalverbrandingscentrale) af te vangen en op te slaan in de bodem. Mocht er biobrandstof worden verstookt dan kan er zelfs sprake zijn van negatieve CO2 uitstoot; er wordt dan CO2 aan de atmosfeer onttrokken.

Nederland gasland heeft veel bodemlocaties die potentieel interessant zijn voor CO2 opslag, alhoewel er mogelijke haken en ogen zijn verbonden is het een veilig en beproefd systeem. Mogelijke veronderstelde risico's voor mensen kunnen worden ontlopen door eerst lege en geschikte gasvelden dan wel aquifers onder de Noordzee te vullen met CO2 en daarna de velden in het land. Uiteindelijk kan het veld in Groningen worden gevuld waardoor daar de bodem stabiliseert; het inklinken wordt dan gestopt.

Alhoewel CO2 opslag geen perfect systeem is (niet 100% van de CO2 uitstoot wordt afgevangen, en de energie die een dergelijk systeem gebruikt verlaagt het rendement van een centrale) biedt het een mogelijkheid om de komende decennia via stadsverwarmingsnetten een groot deel van de warmtevraag te leveren