Focus van Bbz regeling op innovativiteit leggen ipv. risico minimaliseren
De Bbz regeling is een bijstandsregeling bedoeld voor ondernemers die niet genoeg geld verdienen om rond te komen. Ondernemers die een dergelijke aanvraag doen worden onder andere gekeurd op basis van een ondernemingsplan. Wanneer een gemeente (die de Bbz verstrekt) het risico van de onderneming laag genoeg acht, krijgt de ondernemer tot 12 maanden een Bbz-uitkering. Als de ondernemer in dat jaar genoeg verdient uit zijn onderneming, moet de ondernemer het terugbetalen.
Als je geen geld hebt, maar wel een geweldig idee, is de Bbz in potentie een regeling die het verschil kan maken tussen werken aan het nieuwe idee als ondernemer, of werken bij een bestaand bedrijf.
Momenteel wordt er bij het oordeel voornamelijk gekeken naar het risico van de onderneming, wat ervoor zorgt dat ondernemers met (innovatieve) risicovolle ondernemingsplannen worden afgekeurd. Dat is zonde, aangezien juist die innovatieve en risicovolle start-ups veel grotere groeipotentie hebben. High-potentials krijgen door de focus op risico niet de kans om te groeien tijdens hun meest kwetsbare fase.
Ik stel daarom voor om de focus bij de beoordelingsprocedure van de Bbz regeling van risico te verschuiven naar een focus op groeipotentie en innovativiteit.