Hoe zorgen we voor betaalbare huisvesting in Nederland?

Gelukkig hebben veel mensen in Nederland een koophuis. Anno 2017 stijgen de huizenprijzen en profiteren huiseigenaren tevens van hypotheekrenteaftrek.

Helaas zijn er ook veel mensen die moeilijk aan een woonruimte komen.

  • Mensen met lage inkomens staan soms jaren op een wachtlijst voor een sociale huurwoning.
  • Als starter zonder vast contract en met een laag salaris is het vrijwel onmogelijk om een huis te kopen of zelfs te huren.
  • Huurwoningen in de vrije sector zijn in de randstad onbetaalbaar en er worden extreme eisen gesteld aan je inkomen en achtergrond.
  • Studenten die studieschuld hebben komen al bijna helemaal niet meer aan een hypotheek. Dat neemt door het nieuwe leenstelsel alleen maar toe.
  • Door de hoge woning- en huurprijzen ontstaan spooksteden waar straks alleen nog de superrijken en expats wonen. Dat zie je nu bijvoorbeeld in Londen.

De oplossing lijkt zo simpel. Bouw meer huizen en reguleer huurprijzen die nu geliberaliseerd zijn. Maar in de praktijk is het niet zo simpel. Huiseigenaren willen natuurlijk profiteren van waardestijging en eventueel van huurinkomsten. Als de huurinkomsten worden beperkt, wordt daarmee een mogelijke waardestijging van het huis ook beperkt.

Het bouwen van meer huizen kan, maar starters willen niet te ver buiten de stad wonen. In principe kunnen mensen ook in dunner bevolkte gebieden gaan wonen, waar de woning- en huurprijzen lager zijn, maar mensen houden niet van lange reistijden en van file.

Hoe zorgen we voor betaalbare huisvesting in Nederland?