Hoe zorgen we voor het voortbestaan van de ouderparticipatiechreches wanneer de kinderopvangtoeslag verdwijnt?

Ouderparticipatiecrèches ("doe-het-samen met andere ouders-kresjes" Opc's) worden in hun voortbestaan bedreigd.

Minister Asscher wil Opc's een volledig eigen en erkende positie binnen de Wet Kinderopvang geven, maar ontneemt ouders die kiezen voor een Opc tegelijkertijd het recht op kinderopvangtoeslag. Gevolg: voor de meeste gezinnen worden Opc's duurder dan andere vormen van kinderopvang, want daar krijgen ze het grootste gedeelte van de kosten vergoed (helaas, de situatie is niet meer vergelijkbaar met de tijd dat Opc's het ook zonder toeslag redden). Sommige gezinnen zullen de Opc's moeten verlaten, omdat ze het niet meer kunnen bolwerken, en het zal veel moeilijker worden om nieuwe gezinnen aan te trekken.

Dit geweldige voorbeeld van "participatiesamenleving" - in Utrecht worden 4 van de 5 Opc's al meer dan 30 jaar mogelijk gemaakt door ouders, kinderen én bestuurders - komt hierdoor in een zeer kwetsbare positie.

Hoe zorgen we ervoor dat gezinnen kunnen blijven kiezen voor Opc's en kunnen blijven ervaren dat deze vorm van kinderopvang zijn gelijke niet kent, in meerwaarde voor de gezinnen en de kinderen?