Afschaffen van zomertijd en wintertijd

De Europese Commissie wilde in 2019 de zomer- en wintertijd afschaffen. Van deze verandering kwam echter geen sprake door onvoldoende steun van lidstaten.

De reden voor het voorstel om de zomertijd en wintertijd af te schaffen is begrijpelijk. Zo zitten er (zover bekend) meer nadelen, dan voordelen aan deze halfjaarlijkse wisseling verbonden.

Een grote groep wetenschappers, die het bioritme van de mens bestuderen, hebben vastgesteld dat het invoeren van de zomer- en wintertijd, het bioritme verstoort. Daarnaast zorgt deze verandering voor tal van psychische en lichamelijke klachten en ziekten.

NS NIPO heeft in opdracht van het Zilveren Kruis in 2016 een enquête afgenomen onder werknemers in Nederland. Uit deze gegevens blijkt dat één op de zes werknemers last heeft van slaapproblemen. Daarbij geeft twee derde van hen aan dat zij door de gevolgen van slapeloosheid soms minder goed functioneren op het werk.

In Duitsland zijn meerdere bioritme wetenschappers, waaronder Duits hoogleraar Till Roenneberg, tot een schokkende ontdekking gekomen. Zo blijkt dat 24 procent van de werknemers in Duitsland de dag na het verzetten van de klok toeneemt.

Om het bioritme van mensen niet ieder half-jaar te verstoren en slapeloosheid, psychische en lichamelijke klachten tegen te gaan, ben ik dan ook voor het afschaffen van de zomertijd en wintertijd.