Geef senioren eerder toegang tot supermarkten gedurende het Coronavirus

Een supermarkt in Noord-Ierland opent tijdens de pandemie van het Coronavirus zijn deuren exclusief voor senioren, tussen acht en negen uur 's ochtends. Hierdoor kan de meest kwetsbare groep van de samenleving, zonder alle chaos levensmiddelen aanschaffen.

De Noord-Ierse supermarkt uit het plaatsje West-Belfast, heeft aangegeven dat zij per 17 maart 2020 de regel in gaan voeren om ouderen zo een hart onder de riem te steken. Een prima initiatief, dat ook in Nederland ingevoerd kan worden.

In Noord-Ierland, worden net als in Nederland ontzettend veel paniekaankopen gedaan. Dit (onnodig) gehamster heeft ervoor gezorgd dat schappen leeg zijn geraakt en bepaalde producten voor veel ouderen niet meer op voorraad zijn.

Naast de beperkte voorraad in fysieke supermarkten, is de levertijd van online supermarkten, zoals Picnic en AH to Go erg vertraagd en in sommige gevallen zelfs onmogelijk geworden. Een negatief gevolg hiervan is dat ouderen niet tot de middelen kunnen beschikken die zij nodig hebben.

Het zou daarnaast niet ethisch verantwoord zijn om ouderen die niet snel genoeg boodschappen hebben kunnen doen, zonder wc-papier, of handzeep te laten zitten, terwijl zij grootste risicogroep zijn van het Coronavirus.

Ik vind daarom dat Nederlandse supermarkten, net als Noord-Ierland deze maatregel moeten invoeren om eerst senioren toegang te verlenen tot hun filialen, en daarna de rest van de samenleving.