Zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen

Gemeente Amsterdam is momenteel bezig om een zelfbewoningsplicht in te voeren voor eigenaren van nieuwbouwwoningen. Dit is een reactie op de stijgende prijzen van starterswoningen in de regio. Ook neemt het aantal beleggers dat nieuwbouwwoningen opkoopt om te verhuren flink toe. Soms zijn het particulieren die beleggen in een pand als pensioenvoorziening. Steeds vaker zijn het buitenlandse investeringsfondsen die het rendement dus uit de Nederlandse economie trekken.

Een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen kan ervoor zorgen dat Nederlandse starters weer meer kans krijgen om een woning te kopen, waardoor zij eenvoudiger vermogen kunnen opbouwen via hun eigen woning. Dat trekt in ieder geval voor de middenklasse het gat tussen rijk en arm weer een beetje dicht.

Dit zou een wet voor heel Nederland kunnen worden. Uiteraard is het goed om naar de details te kijken en gemeenten bijvoorbeeld de mogelijkheid te geven om (tijdelijk) af te wijken van de regels. Dan wordt de handel in grond en woningen tenminste democratisch bepaald per gemeente.