Wiv 2017, ofwel: de sleepwet
De vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV 2017), of sleepwet, verandert de voorwaarden waaronder de AIVD en MIVD mogen aftappen. De huidige wetgeving is niet ontworpen voor smartphones en computers, want deze stamt uit 2002.
Wat gaat er veranderen?
- Aftappen op kabels (daar valt ook moderne smartphone communicatie onder) mag nu alleen gericht - op een enkel individu. De nieuwe wet maakt aftappen op groepen ook mogelijk. Internetverkeer van een grote groep kan dan worden gescand op herkomst, bestemming en type. Een dergelijke zoekvraag moet worden gecontroleerd door een onafhankelijke toezichthouder. Gegevens die niet belangrijks zijn voor het onderzoek moeten direct worden vernietigd. Deze zoekvraag is het zwaarste nieuwe middel en heet formeel onderzoeksopdrachtgerichte interceptie.
- De AIVD en MIVD krijgen een reeks bijzondere bevoegdheden, waaronder het doen van DNA onderzoek (artikel 42) en het hacken van apparaten (zoals smartphones en laptops, artikel 45).
- Organisaties worden verplicht om te helpen bij het delen en ontsleutelen (waar mogelijk) van gegevens (artikel 57).
- Gegevens mogen worden gedeeld met diensten in het buitenland (hoofdstuk 6)
De wet is op 11 juli aangenomen door de Eerste Kamer. Op 21 maart mogen we naar de stembus om bij het raadgevend referendum voor of tegen de sleepwet te stemmen. Stem jij voor, of juist tegen? En waarom?