Digitale identificatie via smartphone toestaan

Volgens de wet moet je altijd een geldig identiteitsbewijs bij je hebben. Dat is momenteel nog altijd een fysiek object. Onderhand kunnen smartphones gebruikt worden om pasjes te vervangen en zelfs om betalingen mee te doen. Dat is wel zo handig.

Binnenkort mogen Britten hun rijbewijs inladen naar hun smartphone, via de Apple Wallet applicatie. Ik stel voor om ook in Nederland hier aan te gaan werken. Maak van je smartphone een geldig alternatief voor een ID-kaart en / of rijbewijs.

Hoe voorkom je dat mensen een vervalste kaart als plaatje in hun telefoon zetten? Op dezelfde manier waarop alle andere digitale identificatie werkt - je checkt de ID-code in een database. Je zoekt op: 'Komt dit ID kaart nummer overeen met deze persoon? Komen het gezicht en de naam overeen?' Dit vereist helaas wel internet toegang bij de controleur.

Maar krijgt de overheid zo niet veel meer info over jou? Niet meer dan ze nu al hebben. Alles wat nu in je paspoort staat, staat al in een database van de overheid.

Maar hoe houd je dit privé? Hoe ga je om met diefstal? Hetzelfde als hoe we dit voor betalingen oplossen: gebruik een tweede laag beveiliging, zoals een vingerafdruk of een pincode. Als iemand je telefoon steelt, kan hij dus niet zomaar bij je digitale kaarten - in tegenstelling tot je gewone ID kaart!

Krijgen bedrijven zo niet al je privé gegevens? Nee, niet als de software van je telefoon al je gegevens netjes alleen versleuteld (en lokaal) opslaat. Een bedrijf als Apple zou wel gek zijn om dergelijke informatie onversleuteld op eigen servers op te slaan - zo riskeren ze gigantische boetes en de kans dat al hun klanten ze niet meer vertrouwen.

De stelling is: de Nederlandse overheid zou digitale identificatie via smartphones als alternatief op fysieke ID kaarten moeten toestaan.