reactie
De stoommachine heeft ook gigantisch veel banen doen verdwijnen (ten goede van de mensheid), net als de PC. Het verdwijnen van bepaalde banen is doorgaans juist een positief iets, aangezien het de netto welvaart van een maatschappij sterk doet verhogen.
Een belangrijk gegeven om je te realiseren is de aard van hoe kapitaal hebben steeds sterker resulteert in meer kapitaal krijgen. Waar je als werkgever vroeger nog altijd afhankelijk was van grote hoeveelheden mankracht (die per uur moet worden betaald), ben je in de toekomst steeds meer afhankelijk van robots (hoge aanschafkosten, maar een lage rekening per uur). Door dit gebrek aan vaste lasten, worden de meest kapitaalkrachtige ondernemers (de rijkste mensen) het hardst beloond. Daarnaast wordt het mechanisme dat voorheen het geld van de top (deels) deed stromen naar de bodem weggehaald; de arbeiders zijn niet meer nodig.
Enkele voorbeelden om dit toch wat abstracte verhaal wat meer te doen leven:
Tesla bouwt een fabriek met een nieuwe generatie omni-inzetbare robots, met als doel om personeel te vervangen met machines. Zo'n investering kost heel veel geld, maar verdient zich na enkele jaren terug voor de investeerder. De hoeveeldheid winst zal erg hoog zijn, doordat er vrijwel geen persooneel moet worden betaald - de marginale kosten dalen sterk.
Een software ontwikkelaar als Über hanteert een vergelijkbare strategie. Ze investeren heel veel in het bouwen van een goede applicatie en het opzetten van een netwerk. Nu pakken ze nog een percentage over iedere rit, maar binnenkort kunnen ze met zelfrijdende auto's dezelfde software en infrastructuur toepassen om hun eigen chauffeurs weg te concurreren met de goedkopere self-driving cars. Hier geld ook weer: de mens die nu nog geld verdient aan het toevoegen van waarde (in dit geval door auto te rijden) wordt vervangen door een machine die geen geld kost per uur, maar slechts een initieele investering vraagt.
Zoals Simon al aangeeft, zullen dit keer echter niet alleen de fysiek zware banen worden bedrijgd, maar ook banen voor hoog opgeleiden. Sommige banen dragen hierbij meer risico dan anderen. Een interessant artikel hierover is hier te lezen.
Als je begrijpt hoe de noodzaak voor het inhuren van werknemers verdwijnt en hoe kapitaal steeds meer naar kapitaal toetrekt, zie je in dat een basisinkomen een zeer gewenste manier is om te voorkomen dat de ongelijkheid onmenselijke proporties aan gaat nemen.